Vasile Traistariu
Un pictor din viitor ...
Home      Biografie

Vasile Traistariu

Nascut pe 10 mai 1975 , Vasile Traistariu este un cunsocut si apreciat pictor din Romania .
Se trage din familie de artisti , tatal sau Gheorghe Traistariu , fiind la rindul sau artist plastic, artist de echilibru si atmosfera, care prin decantari succesive a ajuns la expresie.Artist cunoscut pe plan national si local a avut o influenta fasta asupra fiului sau Vasile Traistariu cu toate ca expresiv se deosebeste de acestea.
Vasile Traistariu a absolvit Liceul de Arta Victor Brauner din Piatra Neamt, Scoala Populara de Arta sectia Pian, a terminat si Academia de Arte Plastice Decorative si Design ,,George Enescu din Iasi la clasa profesor universitar Dan Hatmanu de la care a imprumutat dupa cit se pare esenta exprimarii plastice. Aplecarea catre lacasurile dumnezeirii este la pictorul Vasile Traistariu o maniera tematica, cu incarcatura neo-avangardista.Viziunea reverentioasa, echilibrul si linistea sunt calitatile lucrarilor sale. Abordeaza cu curaj pictura monumentala, cu accente si tuse suprarealiste, cu interludii din Vasile Kandinski si Salvador Dali, dar pastrindu-si in acelasi timp, foarte viguros propria personalitate.
Daca ar fi sa decodam lucrarile acestui artist as alege marturisirea Sf. Vasile cel Mare despre timp: "timpul ", zicea el , " nu are trei dimensiuni : trecut , prezent si viitor cind e vorba de Mantuire, ci un prezent al trecutului, un prezent al prezentului si un prezent al viitorului."
Lucrarile sale se dilata sau se comprima , sunt in gestatie sau in levitatie, inving legile gravitatiei, sunt rasucite sau intoarse cu susul in jos, ceasurile, numerele, semiotica si semantica de tip Umberto Eco isi gasesc in Vasile Traistariu un excelent apologet.
Concertul sau cromatic seamana foarte mult cu un discurs poematic, bine pregatit, temeinic lucrat si repetat, ar si cu evadari imprevizibile si improvizatii de moment de mare clasa.
Suflul sau, forta talentului si perseverenta muncii il remarca pe pictorul Vasile Traistariu printre marii artisti ai vremii sale.
 
  
Natalia, mama ...       Mihai Traistariu, fratele ...    Vasile Traistariu - AUTOPORTRET ...                 Gheorghe Traistariu, tatal ...

Alte lucruri pe care nu le stiati ...


  • Membru U.A.P. - a participat la numeroase expozitii de grup si personale.
  • A debutat in prima expozitie cu un duplex : Gheorghe Traistariu - Vasile Traistariu - tatal si fiu, expozitie cu mare succes la public.
  • Este un pictor foarte apreciat pentru calitatile de desenator si colorist, in studiul naturii statice, peisaj , portret si compozitie.
  • Are mari proiecte de viitor , privind compozitii cu personaje , imbinind tematici diverse pornind de la cultura veche de Cucuteni , o cultura ce dureaza de peste un mileniu, ce reprezinta cea mai importanta civilizatie eneolitica a vechii Europe care se regaseste pe locurile natale ale pictorului.
  • Avind radacini din familie de artisti - fratele sau Mihai Traistariu - este un cunoscut cintaret pe plan national si international, cotat cu cea mai buna voce masculina din Romania cu un ambitus vocal de 5,3 octave - trasatura caracteristica a pictorului este sensibilitatea , cantarea eului, practic, in toate lucrarile sale regasindu-se zbaterea catre arta suprema , catre DESAVARSIRE.

         

                     De la stanga la dreapta :                                     De la stanga la dreapta :                                      De la stanga la dreapta :
           Vasile, Constantin si Mihai Traistariu ...         Geanina, Mihai, Constantin, Gheorghe, Vasile ...         Mihai, Natalia, Raluca, Geanina, Vasile ...
Date personale :

Nume : Vasile Traistariu

Nascut : Piatra Neamt ; 10 mai , 1975 ;

Studii : 1980-1985 : Scoala de Arta Populara, Piatra Neamt (a studiat desenul si pianul cu d-na prof. Lupu Francesca  si d-na Musca)

            1990-1994 : Liceul de Arta “Victor Brauner”, Piatra Neamt, sub indrumarea d-lui prof. G. Agache

            1994-2000 : Academia de Arta Plastica Decorative si Design “George Enescu”, Iasi, sub indrumarea prof. univ. Dan Hatmanu

Expozitii personale :

2002 : “Biserici din orasul Piatra Neamt”,  la Galeriile Vert, Piatra Neamt

2004 : “Monumente de arhitectura din orasul Piatra Neamt”, la Biblioteca G. T. Kirileanu, Piatra Neamt

2005 : “Inaltarea Turnului lui Stefan cel Mare la cer”, la Galeriile Vert, Piatra Neamt

          “Case vechi din orasul Piatra Neamt”, la Galeriile Vert, Piatra Neamt

          “Peisaje din Piatra Neamt”, la Galeriile Lascar Vorel, Piatra Neamt

2010 : ianuarie - martie - expozitie personala in Suedia in orasul Astorp ;
 
2011 - 2013 : 30 de expozitii in Bucuresti si Piatra Neamt ;

Premii :

1990 : premiul I, Olimpiada judeteana a liceelor de Arta, jud. Neamt

1991 : premiul I, Olimpiada judeteana a licelor de Arta, jud. Neamt

1992 : premiul I la proba ‘Portret cu maini’, Olimpiada nationala a liceelor de Arta

Expozitii colective :

1990-1994 : expozitii colective in cadrul liceului de Arta “Victor Brauner”, Piatra Neamt

1994-2000 : expozitii colective in cadrul Academiei de Arta Plastica “George Enescu”

2000-2007 : expozitii colective in cadrul U.A.P., Piatra Neamt

Alte activitati :

2000 - prezent : profesor de Educatie Plastica